AIRbezen@Home

Daar we op dit moment voor onvoorzienbare tijd in ons kot moeten blijven, staat AIRbezen@School op een laag pitje. Niet getreurd, ook van thuis uit kunnen jullie samen met jullie leerlingen bezig zijn rond het thema “luchtkwaliteit”. AIRbezen@School verandert in corona-tijden naar AIRbezen@Home. Zo kan je je leerlingen via digitale weg toch laten nadenken over fijnstof via experimenten en online content die we op onze site zetten.

Hoe werkt het?

Op deze plaats zullen we lessen online zetten. Elke les bestaat uit twee delen: een lesfiche voor de leerkracht en een lesfiche voor de leerlingen. We leiden elke lesfiche in met een korte omschrijving en een aardbeirating, die staat voor het niveau. Zo kan je een les kiezen die aansluit bij je leerplan en bij het niveau van je leerlingen.

  • aardbei : beginner; laatste jaren basisonderwijs of eerste graag middelbaar
  • aardbei   aardbei : gevorderde; eerste of tweede graad middelbaar
  • aardbei   aardbei  aardbei : expert; laatste graad middelbaar

We hebben enkele inleidende lessen gemaakt over luchtkwaliteit in het algemeen, met de titel “Over luchtkwaliteit”. Als je het nog niet met je leerlingen hebt gehad over dat onderwerp, raden we je aan deze les eerst te doen. Voor de rest zijn alle lessen door elkaar te geven. Wel volgen sommige lessen best op andere: dat staat dan in de omschrijving in de leerkrachtenfiche. Soms verwijzen we naar achterliggende informatie. Deze vind je dan ook op onze site; we zetten er steeds bij waar.

We willen er wel even bij vertellen dat we zelf niet helemaal op de hoogte zijn van de mogelijkheden van smartschool en andere online lesplatformen. Sommige dingen zijn dus misschien niet helemaal mogelijk, of net wel. We staan open voor jullie feedback en zijn benieuwd naar hoe jullie het oplossen in deze vreemde tijden.
Ook zijn we geen leerkrachten. We hebben geprobeerd om de informatie te bundelen en voor jullie beschikbaar te maken, maar we zijn niet geschoold in het maken van lessenpakketten. Voel je vrij om het materiaal aan te passen naar de noden van je leerlingen én ons tips te geven over hoe wij dit materiaal kunnen verbeteren.

Alle lessen staan onder een Creative Commons licentie en zijn vrij om te delen. We vragen je wel om de bron te vermelden, en waar mogelijk andere leerkrachten door te sturen naar onze site om daar de fiches te downloaden. Zo kunnen we (via ons siteverkeer) schatten of deze lessen gebruikt worden.

Lessen

Wat is luchtkwaliteit?

Lucht en longen aardbei / aardbei aardbei

Luchtkwaliteit aardbei

Luchtkwaliteit aardbei aardbei

Maak een fijnstof indicator

Maak een fijnstof indicator aardbei

Maak een fijnstof indicator aardbei aardbei

Wat is fijnstof?

Fijnstof aardbei

Fijnstof aardbei aardbei

Fijnstof voorkomen aardbei / aardbei aardbei