AIRbezen is ooit gestart met één sensortype, namelijk de aardbeiplant. Voor AIRbezen@School hebben we ons repertoire aan sensoren duchtig uitgebreid. We willen leerlingen en leerkrachten namelijk de kans geven om zo veel mogelijk facetten van lucht en luchtvervuiling in kaart te brengen.
De meeste sensoren die we gebruiken zijn zogeheten “low tech sensoren”, wat wil zeggen dat ze weinig of geen technologie gebruiken om te meten. Alle sensoren zijn daarenboven “low cost“; ze kosten niet zo veel geld om aan te kopen en op te stellen. Natuurlijk betekent dat ook dat deze sensoren niet te vergelijken zijn met het zeer uitgebalanceerde hoogtechnologische materiaal dat de Vlaamse Milieumaatschappij gebruikt. De verzamelde data van de sensoren die we gebruiken voor AIRbezen@School geven eerder een indicatie over de lokale luchtkwaliteit en zijn vooral op grote schaal relevant. Bovendien hebben ze als doel om kinderen en jongeren kennis te laten maken met het concept luchtkwaliteit. De bedoeling van onze low tech meetstations is dus zeker niet om hoogtechnologische meetstations te vervangen, maar eerder om hierop een aanvulling te zijn.
Hieronder vind je de verschillende sensoren terug waarvoor we een protocol hebben uitgeschreven. In zo’n protocol vind je de uitgeschreven meetwijze en correcte manier om je sensor op te stellen en te gebruiken. Het is uiterst belangrijk om deze uitgeschreven methoden netjes te volgen. Alleen zo zijn de resultaten allemaal volgens dezelfde standaard, en alleen zo zijn de resultaten vergelijkbaar met de resultaten van andere scholen.