Hier hopen we een antwoord te bieden op de meest gestelde vragen over AIRbezen. Vind je je vraag niet terug? Neem dan even contact met ons op.
Hier hopen we een antwoord te bieden op de meest gestelde vragen over AIRbezen. Vind je je vraag niet terug? Neem dan even contact met ons op.
Ja, we hebben hier nog AIRboxen en Sensorkits staan. Alsnog je doos ophalen kan na afspraak op:
Je vind je schoolcode door op je profiel te klikken (profiel > mijn profiel). Als je dan doorklikt op mijn profiel > mijn school, zie je je schoolcode daar staan.
Je schoolcode bestaat uit 4 of 5 cijfers.
We beginnen allemaal samen te meten, en dat op maandag 9 maart op de middag om 12u stipt. Dan moet elke deelnemer zijn plantje buiten zetten en zijn immobord met de buisjes op dezelfde plaats buiten hangen. Een paar uur vroeger of later mag desnoods ook, maar vermeld dit dan zeker op je meetstationsticker.
Onze meting eindigt op maandag 4 mei, ook op de middag om 12u. Dan haal je alles neer en moet je je stalen zo snel mogelijk opsturen naar de universiteit en naar Buro Blauw (de buisjes).
Deze twee data zijn zeer strict voor het aardbeiplantje en de N02-buisjes. Wat de andere sensoren betreft, kan je zelf een beetje kijken wat voor jullie het meest interessante is.Wij raden aan om toch zeker tijdens de campagneperiode zoveel mogelijk sensoren tezelfdertijd laten meten.
In december heb je een AIRbox en een Sensorkit gekregen.
In de AIRbox zou het volgende moeten zitten:
In de Sensorkit zou het volgende moeten zitten:
Wat komt vlak voor de AIRbezen-campagne:
Als er één (of meerdere) van deze materialen niet in je doos zit, neem dan even contact op met Liesbeth. Zij zorgt dan dat je het materiaal alsnog krijgt.
Dat kan je zeker, maar jammer genoeg kan je met dat plantje niet deelnemen aan het onderzoek. We delen zelf de plantjes uit omdat we dan plantjes hebben die allemaal op hetzelfde moment zijn opgekweekt uit dezelfde soort zaden in dezelfde omstandigheden. Dat is een standaard wetenschappelijke aanpakt: zo verschillen de plantjes maar op een factor (namelijk de plaats waar ze worden gezet bij de start van de campagne) en is er dus maar één variabele. Als we dat niet zouden doen, zouden er verschillen in bladsamenstelling kunnen zijn, waardoor de resultaten beïnvloed zouden kunnen worden.
Een plantje dat je koopt in je tuincentrum zal dus stalen afleveren die niet vergelijkbaar zijn met de plantjes die we vanuit de universiteit verdelen.
Je login is het mailadres waarmee je je hebt ingeschreven, en dus het mailadres waarop je onze nieuwsbrieven ontvangt. Toen je je inschreef, heb je een paswoord moeten aanmaken. Als je dat vergeten bent, kan je dat op het login-scherm aangeven. Een nieuw paswoord wordt dan verzonden naar het mailadres dat we van jou hebben.
Tijdens AIRbezen@school analyseren we de luchtkwaliteit, meerbepaald 2 componenten daarvan: fijn stof en NO2.
Het project zal uitgevoerd worden door wetenschappers van het Laboratorium voor Milieu-ecologie en Stadsecologie van de Universiteit Antwerpen, onder leiding van professor Roeland Samson.
Nee, AIRbezen@school is gratis. We kunnen dit project uitwerken met steun van de Universiteit en met een projectsubsidie van Scivil, het Vlaamse Kenniscentrum voor Citizen Science. Het enige wat je wel zelf zal moeten betalen, zijn de postzegels om ons de stalen op te sturen.
We proberen AIRbezen@school aan te bieden voor het lager en het middelbaar, omdat lucht en luchtkwaliteit iets is wat iedereen aanbelangt. De AIRbox en de Sensorkit zijn zo samengesteld dat je met elke leeftijd wel aan de slag kan gaan.
Nee, dat hebben we jammer genoeg (nog) niet kunnen voorzien. We streven er wel naar om jullie naar volgend schooljaar duidelijke handvaten aan te reiken zodat jullie zelf jullie lessen kunnen samenstellen uit de informatie die we hier op de site bieden.
Proficiat! Heb je er aan gedacht om de buisjes op te sturen naar Buro Blauw en de andere stalen naar Universiteit Antwerpen? Dubbel proficiat! Zijn je enveloppes ook nog eens gefrankeerd? Trippel proficiat!
Maar wat nu?
Je stalen worden geanalyseerd door ons en door Buro Blauw. De resultaten van de aardbeiplantjes en de buisjes komen (hopelijk) begin juni op de site. Daar krijg je ook een persoonlijk bericht over. De resultaten van de andere stalen die je hebt opgestuurd, worden later ook via mail bezorgd. Denk eraan dat wij die resultaten analyseren, maar dat we ze niet voor jou interpreteren. Daarmee bedoelen we dat je verschillende stalen naar ons kan opsturen, naast de aardbeistalen en de NO2-stalen, maar dat wij niet een uitgebreid verslag kunnen maken voor al je staalanalyses. We willen je natuurlijk wel bijstaan.